Techniek lessenserrie voor leerkrachten

Vanaf dit voorjaar start de Stadswerkplaats een lessenserie Sterk in Techniek. Hiermee biedt zij leerkrachten uit het basisonderwijs handvatten om techniek in hun lessen te verwerken. Na de introductiereeks Alles is Techniek volgen er meerdere series die zich op specifiekere thema´s en technieken richten. De introductieserie start op woensdag 5 maart 2019.

Techniek is gaaf! Techniek verbaast en techniek is beslist niet moeilijk. Kortom: techniek is door iedereen te leren. Voor de Stadswerkplaats is dat niets nieuws. De Stadswerkplaats biedt namelijk al meer dan vijf jaar verschillende technieklessen aan basisschoolkinderen.  Dit doet zij zowel binnen-schools als naschools. Menig kind in Culemborg heeft inmiddels via het naschoolse aanbod of via een klassikale les al kennis kunnen maken met de technieklessen van de Stadswerkplaats.

Techniek blijkt een goede manier om op jonge leeftijd hun talenten te ontwikkelen. De Stadswerkplaats is ervan overtuigd dat techniekonderwijs de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen springlevend houdt en hen in staat stelt de zogenaamde 21ste vaardigheden te ontwikkelen, zoals samenwerken, creativiteit, communiceren, probleemoplossend vermogen en zelfstandig en kritisch denken.

Door deze kennis te delen wil de Stadswerkplaat leerkrachten inspireren. Naast de theoretische aspecten rondom lesmethoden ontwikkelen, zet deze serie leerkrachten vooral aan het werk door zelf te experimenteren en te ontdekken. Elke serie omvat 4 lessen. Met het oog op de drukke agenda’s van leerkrachten is er voor gekozen de trainingen in de avonduren aan te bieden.

In de eerste serie Alles is Techniek ontdekken leerkrachten al snel dat er veel lesmateriaal en ideeën uit hun eigen omgeving is te halen. Door zelf de mogelijkheden te ontdekken en deze door te vertalen naar lesmethoden staan leerkrachten zelfverzekerder voor de klas als het om techniekonderwijs gaat. De kinderen zelf, hebben weinig nodig: zij raken vaak razend enthousiast als zij techniek krijgen aangeboden. Als kinderen al jong kennis maken met techniek vergroot dit de kans dat zij later voor een technische richting kiezen. En, gezien het grote tekort aan ambachtslieden en technisch geschoolde krachten is dat geen overbodige luxe. De toekomst wacht op hen!

De tweede serie dat zich richt op Robotica staat gepland vanaf 7 mei 2019. Verder geplande series zijn:   Houtje touwtje (hout en techniek), Blik op metaal (metaal en techniek), Chique Keramiek (hoe mooi keramiek kan zijn) en 3D in Perspectief (3D ontwerpen en 3D printen). Meer weten? Kijk op: egon@giero.nl of bel: Egon Giero (06-21888803).

Gegevens

  • Training: Alles is Techniek
  • Docent: Egon Giero
  • Locatie: Beesdseweg 1C, 4104 AW Culemborg
  • Informatie en aanmelden: egon@giero.nl of 06-21888803
  • Minimaal aantal deelnemers: 6